22 mei 2017

Waarom de grote jongens mee moeten spelen

Superscout in start-up world: Scherpe blik op de toekomst

Door Glenn Bijvoets, Ideation & Venturing bij Eneco Smart Energy

Misschien heb ik wel een van de leukste banen binnen Eneco Groep: ik scout start-ups. Eigenlijk kijk ik met een verrekijker de toekomst in en tuur de horizon af. Wat gebeurt er op het gebied van energie-innovaties? En natuurlijk wáár? Net als een voetbalscout vang je talent niet door achter je bureau te blijven zitten, maar ga je naar het veld. Want op universiteiten en hogescholen, in kennisinstellingen en zelfs zolderkamers – daar gebeurt het. Ik blijf me verbazen over de vele ontwikkelingen, onder andere op het gebied van technologie. Nieuwe technologieën gaan veel betekenen voor de manier waarop we materialen ontwikkelen, energie opslaan, opwekken én delen. Zo sprak ik laatst met de jongens van PowerWindow. Zij onderzoeken hoe je via een coating op glas energie kunt genereren. Hartstikke interessant. Straks zou je keuken-of slaapkamerraam zomaar zonne-energie kunnen opwekken. Een van de vele leuke voorbeelden die ik tegenkom.

Toegegeven, de snelle startup-wereld kijkt weleens vreemd op naar ons, die energiereus. In de ogen van jonge ondernemers zijn wij de mensen die eerst alle vinkjes moeten verzamelen, en met interne politiek worstelen. Corporates staan voor traag en log. Best begrijpelijk, maar onderhuids schuilt er ook een paradox in: uiteindelijk willen die starters ook groot worden, toch? En dat is een van de redenen waarom wij – groot en klein  - elkaar nodig hebben. Juist door onze omvang kunnen we hen (markt)kennis, 2,1 miljoen klanten, schaalvergroting en kapitaal geven – al is dit laatste niet eens het belangrijkste. Omgedraaid  kunnen wij niet zonder start-ups. Hoe kunnen we als Eneco Groep anders de transitie naar schone energie versnellen? We weten wel veel van energie, maar nog lang niet alles. Daar heb je innovaties en gedurfde, enthousiaste ondernemers voor nodig.

Daarom zijn wij, mijn collega’s en ik, actief in allerlei start-up-ecosystemen, de communities waar start-ups opereren. Elke dag breiden we ons netwerk hierin uit, maar we zijn er ook echt voor ondernemers. We begeleiden energie-innovators in allerlei incubator- en accelerate-programma’s, bijvoorbeeld Yes!Delft, Start-up Bootcamp en het Erasmus Centre of Entrepreneurship. Zelf ben ik mentor bij Rockstart en HighTechXL. Een ondernemer ben ik natuurlijk niet, maar ik kan deelnemers wel helpen met specifieke sectorkennis. Of met het leggen van verbindingen tussen hen en interessante partijen uit het omvangrijke netwerk van Eneco Groep.

De samenwerking kan nóg uitgebreider, het is tenslotte maatwerk. Zo kunnen we de launching customer voor een nieuw product zijn. Of samen een pilot opstellen, zoals we vorig jaar met start-up Nerdalize hebben gedaan. Vijf gezinnen testten toen de eRadiator - een radiator en computerserver ineen – en op basis van die inzichten ontwikkelen de drie ondernemers nu een nieuwe versie. Een ‘omgedraaid’ voorbeeld is Peeeks, gespecialiseerd in de match van de duurzame energievraag en -aanbod. Dit idee is eigenlijk binnen Eneco Groep ontstaan, maar we waren zó enthousiast, dat we er passende ondernemers bij hebben gezocht. Een spin-off dus. Een perfect voorbeeld waarbij alle partners vol energie aan de volgende stap kunnen werken.

Gaat zo’n samenwerking makkelijk? Ja en nee, want we komen uit twee verschillende werelden. Maar met de juiste verstandhouding en een goede balans, komen we ergens. En door samen goed te kijken naar ‘de vraag achter de vraag’, leer je elkaar begrijpen en ontstaan juist de mooiste projecten, die strategisch voor alle partijen interessant zijn. We slaan de handen ineen en maken stappen richting de toekomst. Daar krijg ik een enorme kick van. En ja, daarom vind ik dit een van de leukste banen binnen Eneco Groep.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Stuur mij een berichtje op glenn.bijvoets@eneco.com of kijk op enecogroep.nl/innovatie.