De & van krachten bundelen

Eneco Groep mede-eigenaar van grootste virtuele energiecentrale

Met een belang van 34% in het Duitse bedrijf Next Kraftwerke is Eneco Groep mede-eigenaar van een van de grootste duurzame virtuele energiecentrales van Europa. We halen nog meer kennis en ervaring in huis om de energietransitie te versnellen.

Next Kraftwerke | Eneco Groep

Samen energie opwekken, verbruiken, opslaan en delen. Dat is de toekomst. Het Duitse Next Kraftwerke is flink op weg. Haar Virtual Power Plant (VVP) heeft ruim 4.000 decentrale energiebronnen aangesloten, die goed zijn voor zo'n 2.800 MW. Daarmee is Next Kraftwerke een van de grootste virtuele energiecentrales van Europa. Met een belang van 34% is Eneco Groep nu mede-eigenaar. We halen kennis en ervaring in huis om de energietransitie verder te versnellen. Omgekeerd versterken we Next Kraftwerke in de landen waarin Eneco Groep actief is.

Joeri Kamp | Eneco Groep

‘Eneco Groep wil voorop lopen in de transitie naar decentrale en duurzame energieopwekking en verbruik. Onze deelname in Next Kraftwerke sluit daar naadloos op aan.’

Joeri Kamp, directeur Eneco Smart Energy

Een virtuele energiecentrale?
Energie komt steeds minder uit een handvol centrales, maar wordt op meer en meer plekken in kleinere hoeveelheden opgewekt. Boeren wekken bijvoorbeeld energie op uit biomassa, of zij hebben windmolens in hun weiland. En van zonnepanelen op een woonhuis kijken we allang niet meer op. Een virtuele energiecentrale verzamelt en verdeelt de overtollige energie uit al deze bronnen.

Next Kraftwerke | Eneco Groep

Samen het netwerk in balans houden
Een ander belangrijk aspect is flexibilisering van het energiesysteem. De overgang naar volledig duurzame energie kent uitdagingen. Zon, biomassa en wind leveren nou eenmaal niet continu energie. De kennis van Next Kraftwerke helpt ons om nog beter in te spelen op de schommelingen van vraag en aanbod. Samen met alle opwekkers en verbruikers houden we het netwerk in balans.

Ervaring en expertise uitwisselen
Joeri Kamp, directeur Eneco Smart Energy vertelt enthousiast: "Digitalisering en technologie├źn zoals Virtual Power Plants geven vorm aan de energietransitie. Met de ervaring en expertise van Next Kraftwerke doen we in Nederland en andere landen ons voordeel. Daarnaast kan Eneco Groep met waardevolle diensten veel betekenen voor de klanten van Next Kraftwerke. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de & van krachten bundelen dus!"

Lees ook het persbericht