Wat heb ik bij Startupbootcamp te zoeken?

We kennen het onderhand wel: startups, innovatie, duurzaamheid. Ook bij Eneco hebben we het startup- en innovatievirus al een tijdje te pakken. Zo word ik de komende periode door Eneco ‘uitgeleend’ aan Startupbootcamp, een accelerator waar in drie maanden tijd startups worden klaargestoomd om de wereld te veroveren met hun idee.

Even geen algoritmes, maar startups

Ik werk als data scientist bij Eneco Smart Energy, voorheen Eneco Innovation & Ventures. Waar ik me normaal gesproken dagelijks bezighoud met het ontwikkelen van algoritmes op basis van data, draai ik sinds vorige week mee in het programma van Startupbootcamp Smart City & Living. In drie maanden worden de 10 deelnemende startups ondergedompeld in workshops, adviezen van mentoren en het netwerk van Startupbootcamp. Alles met het doel om na de drie maanden scherp te hebben wie hun klant is en welk probleem ze voor de klant oplossen.

Jasper Muller

Hoe verdienen we hieraan?

De afgelopen week kreeg ik meerdere malen de vraag wat een corporate als Eneco in godsnaam te zoeken heeft bij Startupbootcamp. Wat is het businessmodel, hoe verdienen we hier aan? Een terechte vraag, die me aan het denken heeft gezet. We zijn met Eneco op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten, dus we moeten onze voelsprieten zoveel mogelijk in de innovatiecentra houden. Er zijn dan ook genoeg redenen om als partner deel te nemen aan het programma:

  • 1.  We hebben bij Eneco veel initiatieven de revue zien passeren en een aardig innovatie-ecosysteem opgebouwd. Toch is er genoeg dat we van Startupbootcamp kunnen leren. Wat zijn hun succesfactoren in het grootmaken van nieuwe ideeën?
  • 2.  Eneco wil de energietransitie versnellen, maar kan dat niet alleen. Startups hebben een frisse, andere kijk op zaken.
  • 3. Vernieuwende initiatieven van Eneco kunnen meedoen aan de workshops bij Startupbootcamp. Door samen te werken met jonge ondernemers kan het proces van idee tot uitvoering versneld worden, doordat zij anders naar het probleem of initiatief kijken.

Geen succes, geen inkomen

Startupbootcamp, ‘number 1 accelerator programme in Europe'1, bestaat al 7 jaar. Je zou denken dat het bedrijf ervaring heeft in het succesvol uitvoeren van nieuwe ideeën. Ze nemen een belang van 8% in ieder van de startups die meedoen aan het programma. Bovendien stellen zij een budget van 15.000 euro beschikbaar. Zij zijn er dus bij gebaat dat de startups succesvol zijn: zonder succes geen inkomen.

Wat is het dan dat de startups die meedoen aan Startupbootcamp gemiddeld gezien goed uitkomen? En wat kunnen we hiervan leren? We tellen af tot Demo Day en ik neem jullie de komende maanden via mijn blogs mee in het beantwoorden van deze vragen.

Nog 77 dagen tot Demo Day!

Over Jasper

Jasper Muller is data scientist bij Eneco Smart Energy en maakt de komende drie maanden een uitstapje naar Startupbootcamp waar hij meedraait in een accelerate programma voor startups. In deze blog vertelt hij over zijn ervaringen. Contact opnemen met Jasper? Stuur een e-mail naar jasper.muller@eneco.com