24 november 2017

Haren wassen? Dan mag je nog wel iets langer douchen hoor…

Op Innovation Day bij Eneco Groep HQ in Rotterdam waren niet alleen zakelijke relaties, partners en medewerkers aanwezig. Ook de toekomstige gebruikers van energie-innovaties waren present. Met 36 kinderen in totaal was groep 6 (leeftijd: 9-10 jaar) een vrolijke toevoeging op het publiek.

Twee jaar geleden heeft Eneco samen met de leerkracht van de school lesmateriaal ontwikkeld over duurzame energie, dat nu op verschillende scholen gebruikt wordt. Veel medewerkers van Eneco Groep geven af en toe een les over duurzame energie op basisscholen, omdat ze het belangrijk vinden om kinderen bewust te maken van de noodzaak van duurzame energie.

Na een middag rondlopen tussen alle innovaties en volwassenen was er nog net ruimte voor een klein interview. Een greep uit de reacties:

Wat hebben jullie vandaag eigenlijk geleerd?
“Er moet minder energie worden verbruikt, want anders verdwijnt de natuur en stroomt Nederland ook een beetje over.” En dat willen ze natuurlijk niet. Het was bovendien leuheuk en in sommige gevallen zelfs ook supervet.

Wat kunnen jullie zelf doen om minder energie te verbruiken?
“We kunnen de kachel minder vaak aanzetten!” klonk het uit meerdere kelen. “Korter douchen”, riep een ander. En ze gaan thuis aanraden om een zandloper te gebruiken, om dit laatste in de gaten te kunnen houden. Als de zandloper niet meer loopt, is de tijd om en moet je de douche uit. “Maar voor haren wassen mag je langer”, werd er nog aan toegevoegd. Schoorvoetend werd er toegegeven dat ze wel iets minder op de computer konden, maar dit zou lastig worden.

En wat vinden jullie de tofste innovatie?
“De cadeautjes!” Want het allerleukste was de goodiebag die de kinderen hadden gekregen. Hier zat een bidon in, een magneet, maar ook iets met windmolens en een lampje met een usb-uitgang. “Voor in de computer.” Toen er aangegeven werd dat we echt een innovatie bedoelden, moesten ze net iets langer nadenken. De pratende robot bij binnenkomst had indruk gemaakt, maar de vetste innovatie vonden zij toch wel de auto op zonnepanelen, waar ze liever vandaag dan morgen in zouden rijden. Laten we hopen dat tegen de tijd dat ze hun rijbewijs hebben, dit nog steeds zo is. ;-)