15 maart 2017

De Parijse klimaatdoelstellingen waar maken: We gaan de uitdaging aan

Door Gerben Meijer, Sustainability Manager, Eneco Groep

Het is een immense opgave waar we als mensheid voor staan. Onze aarde mag niet meer opwarmen dan 2°C, liefst zelfs minder. En dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Dat kost ook ons als bedrijf inspanning en doorzettingsvermogen, waar we inmiddels gelukkig ook de resultaten van zien. Onder andere door toelating tot een wereldwijd initiatief van voorlopers in duurzaamheid.  

Al sinds 2007 proberen we op vele manieren onze interne- en ketenvoetafdruk te verminderen. En we hebben al veel bereikt. Als eerste Nederlandse bedrijf zijn we daarom toegelaten tot het Science Based Target Initiative. Wij horen nu bij de eerste 40  bedrijven en organisaties wereldwijd met een wetenschappelijk onderbouwde en getoetste CO2 doelstelling. Daar ben ik best trots op.

Het was een heel traject om zover te komen. We investeerden fors in duurzame energie, maakten een interne footprint in 2007, een ketenvoetafdruk in 2012, namen 6 jaar deel aan WWF Climate Savers. En nu hebben we zelfs een op klimaatwetenschap gebaseerde doelstelling, waarbij we medeverantwoordelijkheid nemen voor de gehele ketens waarin we actief zijn.

Het betaalt zich nu op vele manieren uit, en niet alleen in de toelating tot het Science Based Target initiative. Fossiele energiebedrijven doen immense afboekingen van hun inmiddels waardeloos geworden kolen- en kerncentrales. Ze splitsen hun bedrijven op in een fossiele en duurzame tak, waardoor een sterfhuis constructie ontstaat voor de fossiele tak. Verandering kan moeizaam zijn, zeker wanneer je lang vasthoudt aan het oude.

Ondanks onze ambitie blijft de uitdaging groot. Een belangrijk deel van onze ketenvoetafdruk is afkomstig van het gebruik van aardgas o.a. voor de verwarming van de woningen van onze klanten. Daarom proberen we onze klanten te helpen om tegelijkertijd zowel kosten als CO2 te besparen. Met inzicht, innovaties en slimme oplossingen. Met bijvoorbeeld Toon® en Eneco WarmteWinner® die binnenkort voor een alternatieve duurzame verwarming zorgt en uiteraard met Eneco HollandseWind® of zonne-energie van ZonneHub van Eneco. De uitdaging is duidelijk; er is maar 1 aarde!