24 november 2017

Vijf keer meer ruimte voor belangrijke dingen door een beetje ‘smart’ te leven.

Zo slim mogelijk, zoveel mogelijk, in zo’n kort mogelijke tijd organiseren. Dat is wat ik doe. Thuis, als ik het exorbitante 31e verjaardagsfeestje in neon thema voor mijn broer plan. Op school, waar ik twee avonden in de week zowel live als videoconference colleges bijwoon om de door Eneco Groep zo vriendelijk aangeboden Bachelor of Economics in de wacht te slepen.

Maar al helemaal op werk, waar ik als Brand & Communications Specialist bij Quby (- We create Toon) probeer om zoveel mogelijk van de innovatieve ontwikkelingen op Toon Headquarters op zo’n slim mogelijke manier naar de buitenwereld te vertalen. En op al deze fronten, staat het Internet of Things mij bij. Het neemt simpele zorgen uit handen zodat ik tijd en ruimte in m’n hoofd over houd, voor de dingen die ík belangrijk vind.

Alsjeblieft, je krijgt mijn vijf persoonlijke Internet of Things ‘lifehacks’. Voor een vol en kleurrijk, maar zo comfortabel mogelijk leven.

1.Kleur je leven
Ik meen het. De set Philips Hue lampen, die ik kreeg voor deelname aan een Toon-pilot, maken mijn leven leuker. Mooie, bijzondere lichtjes in huis (en in het bijzonder met gezelschap) zijn altijd een hobby van me geweest. Dat ik met de Hue apps mijn eigen lichtontwerpen maak en in kan stellen op een tijdlijn – top. Dat ik er ook nog eens veel minder mee verbruik dan een huis vol gloeilampen – nog beter.

2.Programmeer je warmte
Ik verrek nogal snel van de kou. En die spaarzame momentjes dát ik eens tijd heb om thuis op de bank te zitten, ga ik echt niet klappertandend spenderen tot de verwarming op stoom is.  Nee, daar heb ik tegenwoordig Toon voor. In de trein van werk of school naar huis, vraag ik Toon vriendelijk of hij m’n huis alvast warm wil maken. En dan doet Toon dat. Fijn! Dat ik geruster bij m’n betere helft in Rotterdam logeer omdat ik kan checken of ik de verwarming in Gouda wel heb uitgezet – top. Niet meer een dag stoken voor de vogels – nog beter.

3.Vernieuw je robots
Thuis noemen we de vaatwasser inladen: de ‘keukenrobot voeren’. Sinds ik voor Quby een preview mocht regelen van de Verspillingschecker, kijk ik toch anders naar m’n keukenrobots. Toon gaat me namelijk binnenkort ook vertellen of die robots nog wel zo’n koopje zijn als ik dacht toen ik ze voor een paar tientjes van marktplaats plukte of meekreeg uit het ouderlijk huis. Dat Toon het schuldgevoel van m’n robots vervangen gaat overnemen – top. Dat ik m’n nieuwe robots terugverdien door minder stroom te verbruiken – nog beter.

4. Raak aan de praat
Wij zijn thuis misschien wel de meest enthousiaste gebruikers van de PlayStation 4 als multimediasysteem. Daarop streamen we YouTube, Netflixen we, spelen we DJ met Spotify, allemaal gestuurd met de apps op m’n telefoon. Maar PlayStation en Toon ‘praten’ niet met elkaar. In de voorbereidingen van de live demo’s voor Innovation Day, leerde ik misschien wel de bemiddelaarster kennen – Amazon’s Alexa. Dat ik straks aan Alexa spraakinstructies voor Toon, Hue, Spotify én Netflix kwijt kan – top. Dat ik dus minder gedoe heb met losse apps – nog beter.

5.Proef van de mogelijkheden
Wat ik na Innovation Day en ruim vijf jaar werken aan verschillende innovaties binnen de Eneco Groep vooral zeker weet, is dat deze lifehacks maar een topje van de ijsberg zijn. Van hybride warmtepompen tot thuisbatterijen, van gezinsvervoer op zonne-energie tot koppelingen die alledaagse dingen nét even makkelijker maken. Er kán al zoveel.

En dat vertel ik dus graag. Vandaag via deze blog, morgen weer op een andere manier. Met hier en daar en wie weet – al snel meer helpende IoT handjes.

- Amy de Greef, Brand & Communications bij Quby