Op Papendal benutten we energie zo slim mogelijk

In de Veluwse bossen in Arnhem ligt Sportcentrum Papendal. De dochteronderneming van NOC*NSF heeft als doel de Nederlandse (top)sport te bevorderen. Dagelijks maken 350 sporters gebruik van de faciliteiten op Papendal. Ook is maatschappelijk verantwoord ondernemen ingebed in de bedrijfsvoering. Daar hoort een duurzame energievoorziening ook bij.

Foto hoofdingang Papendal

‘De meeste panden op Papendal zijn nu aangesloten op de WKO-installatie en er volgen er nog meer. Het uiteindelijke doel is onze warmte- en koudevoorziening volledig energieneutraal te maken. Daar leent de installatie zich goed voor. Met onze zonnepanelen wekken we onze eigen energie op voor de warmtepompen. Op basis van onze ervaringen tot dusver durven we die stap zeker met Eneco te zetten.’

Rob Klijnhout, technisch coördinator Sportcentrum Papendal

Afbeelding WKO installatie New Orleans

ESCo, slimme manier van financieren

De WKO-installatie op Papendal is ondergebracht in een zogenaamde ‘energy service company’ (ESCo). Alle benodigde investeringen worden door Eneco voorgefinancierd, vervolgens neemt de ESCo voor 13 jaar tegen een vast bedrag de gehele exploitatie over, inclusief prestatiegarantie. De voorfinanciering van Eneco wordt vanuit de besparing op energie en onderhoud terugbetaald.

Lees meer over ESCo.

Feiten en cijfers

•    Reductie van gas voor hotel en conferentiecentrum van 35% gegarandeerd

•    Reductie CO2-uitstoot haalbaar van 50%

Lees meer over de aanpak op Papendal

Nieuwsbericht 'Sportcentrum Papendal slaat forse deuk in energieverbruik

Bezoekadres

Papendallaan 9, 6816 VD Arnhem