“We noemen onszelf een kwajongens-club”

- Albert de Hoop, burgemeester van Ameland

Ameland mag dan maar 27 kilometer lang zijn, het eiland loopt voorop in het opwekken van duurzame energie. Dit is mede te danken aan burgemeester Albert de Hoop. Wat kan Nederland volgens hem van Ameland leren?

Albert de Hoop, burgermeester van Ameland | De nieuwe energie van Nederland

Waarom is het belangrijk voor de toekomst van ons land om over te stappen op duurzame energie?
Dat lijkt me helder. Het is dramatisch! We moeten iets doen aan de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Daar weten wij op een eiland alles van. Elke dag zien we de gevolgen. Als we niet ingrijpen hebben onze kinderen en kleinkinderen straks niets meer. Er moet dus wat gebeuren en daar zijn gelukkig steeds meer mensen mee bezig. Die nieuwe groene beweging past erg goed bij de mentaliteit van een eiland.

Wat bedoelt u met deze eilandmentaliteit?
Ameland was tot honderd jaar geleden nauwelijks bereikbaar. Tot tweehonderd jaar geleden hoorde het niet eens bij Nederland. Eilanders hebben dus een heel groot zelfstandigheidsgevoel. Daar past een duurzaamheidsbeweging uitstekend bij. Bovendien is een eiland een zeer aantrekkelijke plek voor duurzame projecten. Als je een zuiver experiment wilt doen, neem dan een eiland.

Fietsers op Ameland | Shutterstock.com

We moeten niet langer denken: morgen komt er misschien wat beters uit. Durf te kiezen voor wat op dit moment goed genoeg is.”

Gaat de transitie naar duurzame energie wat u betreft snel genoeg?

Er is meer duurzaam bewustzijn en dat is goed. Maar helaas moet ik daaraan toevoegen dat we lang niet alles doen wat we zouden kunnen doen. Nederlanders zijn op energiegebied erg verwend. Verwarmde huizen en wijkverlichting in het donker zien wij als zo vanzelfsprekend, dat we niet nadenken over hoeveel dat allemaal kost en waar het vandaan komt.

Kunt u daar een voorbeeld van noemen?
Wellicht dat ik een tikje geobsedeerd ben, maar als ik uit eten ga in een restaurant, dan tel ik altijd de halogeenlampjes op het plafond. Op de achterkant van een bierviltje schrijf ik op hoeveel Watt dat is. Dat leg ik dan bij het afrekenen op de toonbank neer met een korte uitleg over hoeveel het restaurant zou kunnen besparen als ze op LED-lampjes overstappen. Dat is ontzettend veel.

Een belangrijk voorbeeld van de rol van Eneco op Ameland is dat we samen het grootste zonnepark van Nederland hebben gebouwd, van tien hectare! Ik houd ervan om dingen te doen die nog niet gedaan zijn.

Merkt u dat het streven naar verduurzaming mensen, bedrijven en organisaties bij elkaar brengt?
Samen met Eneco en enkele andere grote partijen hebben we Duurzaam Ameland opgericht. We hebben een groep CEO’s bij elkaar gebracht die allemaal een passie hebben voor duurzaamheid en ook echt iets groots kunnen betekenen. We noemen onszelf een kwajongensclub. Met Philips, ook lid van de club, hebben we duurzame verlichting op het eiland gerealiseerd die de vogeltrek niet verstoort. Een belangrijk voorbeeld van de rol van Eneco op Ameland is dat we samen het destijds grootste zonnepark van Nederland hebben gebouwd, van tien hectare! Ik houd ervan om dingen te doen die nog niet gedaan zijn.

Heeft de overstap naar duurzaamheid ook sociale voordelen?
Dat moet groeien. De eerste jaren werd er wat gnuivend gemompeld over ‘die gekke burgemeester’. ’Die man heeft een hobby’ zeiden ze. Toch zie ik inmiddels dat het mensen verbindt, Amelanders zijn er trots op.

Zonnepark Ameland

Het zonnepark op Ameland produceert meer dan voldoende stroom voor de Amelandse huishoudens en draagt bij aan de strategie om het eiland in 2020 enkel van lokaal, voornamelijk duurzaam opgewekte energie te voorzien.

Kan duurzaamheid een banenmotor zijn?
Hier op Ameland lopen iedere dag tientallen studenten rond om allerlei dingen te onderzoeken. We gaan ook een campus starten, wat gunstig is voor de economie en het onderwijs. En voor al onze duurzame warmtepompen en zonnepanelen hebben we mensen nodig die expert zijn op het gebied van onderhoud. Het zou me niets verbazen als al deze Amelandse techneuten misschien wel meer moderne technologische kennis hebben dan de technische experts aan wal.

Zonnepark Ameland | De nieuwe energie van Nederland

Wat ervaart u als de grootste hindernissen bij de energietransitie?
Mensen wachten te lang met het nemen van realistische stappen. Een voorbeeld zijn de stadsbussen op Ameland. Vroeger reden die allemaal op diesel. In 2006 kregen we bij Duurzaam Ameland het idee ‘laten we overstappen op aardgas, dat wordt immers hier gewonnen.’ Toen kregen we de kritiek ‘ja, maar aardgas is ook een fossiele brandstof en het is nog niet ideaal’. Maar het was al wel veel schoner dan dieselbussen! We zijn er gewoon mee begonnen. De aardgasbussen hebben hier tot vorig jaar gereden. Inmiddels rijden er alleen nog maar elektrische bussen op Ameland. Die bestonden in 2006 nog niet. Ik vermoed dat we over drie jaar waterstofbussen hebben. Met andere woorden: je moet toepassen wat al bestaat en ondertussen doorgaan met het bedenken van uitvindingen die nog beter zijn.

Wat zou u andere gemeenten willen meegeven?
Over duurzaamheid moet je niet teveel praten, je moet het gewoon doen. De Waddeneilanden steken bijvoorbeeld veel tijd in onderzoek naar getijdenenergie. Prachtig natuurlijk, maar de praktische toepassing hiervan gaat nog dertig jaar duren. Tijdens zulke langlopende onderzoeken moet je techniek toepassen die je nu al hebt. ‘Dat is toch niet rendabel,’ zeggen mensen dan, ‘als je het over een paar jaar weer moet vervangen?’ Dat vind ik een slecht argument. Het is een vorm van keuzestress waardoor mensen gaan wachten op het perfecte aanbod. We moeten niet langer denken: morgen komt er misschien wat beters uit. Durf te kiezen voor wat op dit moment het beste is.

Albert de Hoop op Ameland

Het zou me niets verbazen als al deze Amelandse techneuten misschien wel meer moderne technologische kennis hebben dan de technische experts aan wal.”

Helpt het als je er geld mee kunt verdienen?
Laatst vroeg ik aan een groep studenten: ‘wie is hier rijk?’ Nou, dat was niemand. Toen vroeg ik: ‘wie wil hier geld verdienen?’ Dat wilde natuurlijk iedereen. Ik zei: ‘als je vanavond op je studentenkamer komt, draai dan het eerste gloeilampje dat je tegenkomt uit en schroef er een LED-lamp in. Simpeler kan het niet. We kunnen het allemaal, maar je moet die stap maken om er lol in te krijgen. Dat is het leuke van energie en bezuiniging. Zodra je merkt dat je als individu verschilt kunt maken, smaakt het naar meer.

Ameland wil twintig jaar vooroplopen op de rest van Nederland als het gaat om duurzaamheid. Wat betekent dat concreet?
Ja, dat vinden we dan wel weer leuk! Reken er maar op dat we in 2020 geheel zelfvoorzienend zijn.

In het volgende interview spreken we Eelco Blok, topman van KPN. Wat zou u van hem willen weten?
Eelco zit in een hele andere tak van sport. Het is belangrijk dat we allemaal doen wat we kunnen. Hoe kan KPN een bijdrage leveren aan de duurzame beweging? Ik ben benieuwd.

Lees verder

Eelco Blok interview, De nieuwe energie van Nederland | Eneco Groep

Eelco Blok

"Als je wilt en durft kan de transitie sneller."

Marjolein Shiamatey, Vastgoed ontwikkelaar | De nieuwe energie van Nederland

Marjolein Shiamatey

"200 huizen in Almere die geld opleveren."

Eleonoor Hintzen, MVO consultant | De nieuwe energie van Nederland

Eleonoor Hintzen

"Milieu is niet langer een negatief onderwerp."