"De energietransitie past precies bij onze Nederlandse mentaliteit."

- Arjen Noorbergen, ondernemer.
Nu Triggy, daarvoor Quby

Interview Arjen Noorbergen | De nieuwe energie van Nederland

Wat betekent 'de nieuwe energie van Nederland' voor jou?
De noodzaak om te verduurzamen triggert allerlei nieuwe dingen: elektrische scooters, dimbaar glas... Geweldig vind ik dat. Al die jonge mensen uit Delft, Eindhoven en Twente die met zonne-auto's aan de gang gaan. En die bij de Solar Challenge in Australië de rest van de wereld ver achter zich laten. Al die nieuwe materialen en toepassingen die we hier bedenken, het houdt niet op. Ik ben er plaatsvervangend trots op. En ik krijg er zelf ook weer energie van!

Hoe draag je zelf bij aan de energietransitie?
Ik woon in Amsterdam, daar heb je de slechtste luchtkwaliteit van heel Nederland. Dus ben ik elektrisch gaan rijden, zo draag ik privé mijn steentje bij. Maar m'n grootste bijdrage zit misschien wel in Toon, de slimme thermostaat. 14 jaar geleden ben ik met een stel anderen aan de slag gegaan om een interface te maken die mensen inzicht geeft in hun energieverbruik. Met verschillende partijen hebben we gewerkt aan wat nu Toon is geworden. En het werkt! Inzicht leidt tot bewustzijn waardoor mensen hun gedrag aanpassen. Huishoudens met Toon besparen gemiddeld zo'n 8% energie.

Wat levert de energietransitie de Nederlandse maatschappij op?

Inzicht leidt tot bewustzijn waardoor mensen hun gedrag aanpassen.

Familie ontbijt | Enecogroep

Vanuit het bewustzijn dat dingen schaars zijn of schaars worden, geeft de medewerking aan de energietransitie een goed gevoel. Wij hebben tegenwoordig de keuze. Vroeger was die er niet, omdat kennis of techniek miste. Nu is de innovatie op het gebied van duurzaamheid enorm. Hoe eerder we dit adopteren in onze gemeenschap, hoe sneller de duurzame ontwikkeling gaat. Ik denk dat alle kleine stapjes en alle kleine beetje bijdragen, en onze keus om zonnepanelen te kopen is daar een voorbeeld van.

Lees verder

Interview Angela Jaspers | De nieuwe energie van Nederland

Angela Jaspers

“Ik heb zonnepanelen gekocht op het dak van de Rabobank”

Interview Jacob Jan Boerma | De nieuwe energie van Nederland

Jacob Jan Boerma

"Verspilling is respectloos."

Interview Katinka Abbenbroek | De nieuwe energie van Nederland

Katinka Abbenbroek

"We verbruiken nu 1,7 keer zoveel als onze planeet aankan."