'Met vieze energie verpesten we de natuur. Dat is zonde.'

- Jerayno, 11 jaar

Jerayno zit in groep zes. Hij heeft op school een energieles gehad en vindt dat meer mensen voor groene energie moeten kiezen.

Jerayno | Eneco Groep

Wat is voor jou groene energie?
Dat is energie die goed is voor het milieu. Bijvoorbeeld van windmolens of zonnepanelen, dat noem je groene energie. Ik heb na de energieles een wekker gekregen met een zonnepaneel erop, daar ben ik vanmorgen mee wakker geworden.

Kinderen basisschool De Vlasbloem

Op school heb je een energieles gehad. Wat heb je geleerd?
Er was een heleboel wat ik helemaal niet wist, je denk toch niet echt vaak aan energie. Het komt gewoon uit het stopcontact. Tijdens de energieles heb ik geleerd dat er vieze energie is uit steenkool en benzine, maar dat er ook groene energie komt van zonnepanelen en windmolens. Van de vieze energie raakt de aarde vervuild, en ijsberen kunnen niet meer op het ijs slapen omdat het noordpoolijs smelt. Daardoor stijgt de zeespiegel en kan het land overstromen. We verpesten de natuur met vieze energie. Dat is zonde.

Mijn moeder heeft me geleerd dat je niet te lang de koelkast open moet houden. Dan riep ze: 'Koelkast dicht!'

Het is ook goed voor het milieu als we zuinig met energie doen. Weet jij hoe je energie kunt besparen?
Mijn moeder heeft me geleerd dat je niet te lang de koelkast open moet houden. Dan riep ze: 'Koelkast dicht!' Dus nu bedenk ik eerst wat ik eruit wil pakken en doe dan pas de deur open. Vroeger deed ik de deur open en ging ik rustig kijken wat er allemaal inzat. En je kunt spaarlampen nemen met LED, die hebben we op school ook. Zo'n lamp is maar 3 watt en een gewone lamp 50 watt. Hij is duurder om te maken, maar gaat wel langer mee. En je houdt de aarde ook nog schoon.

Waarom vind jij dat iedereen voor groene energie moet kiezen?
Voor de dieren. Ik vind het zielig voor de dieren die er aan doodgaan, en dat is dan onze schuld. Er was laatst een dode walvis gevonden met wel 60 kilo plastic in z'n buik. Nou komt dat niet van de energie maar het is toch ook een probleem. Ik hoop wel dat er iets gaat veranderen.

Basisschoolkinderen krijgen een energieles | Eneco Groep

Vind je dat meer kinderen een energieles moeten krijgen?
Ja, dat is goed. Niet iedereen weet er nog genoeg van, en ik heb een hoop geleerd. Ik besef me nu beter dat ik energie verbruik en dat er verschillende soorten energie zijn. Vieze en groene.

Vraag ook een energieles aan

Lees verder

Doekle Terpstra | Eneco Groep

Doekle Terpstra

"Onderwijs en bedrijfsleven moeten samen één ecosysteem worden."

Interview Juliette van Haaster  | De nieuwe energie van Nederland

Juliette van Haaster

“Nederland wordt a better place to stay.”

Interview Angela Jaspers | De nieuwe energie van Nederland

Angela Jaspers

“Ik heb zonnepanelen gekocht op het dak van de Rabobank”