"Nederland wordt
a better place to stay."

- Juliette van Haaster, directeur Qurios Holiday Retreats

Interview Juliette van Haaster  | De nieuwe energie van Nederland
Bloemendaal aan Zee

Wat betekent ‘de nieuwe energie van Nederland’ voor jou?
Dat kan ik in één woord samenvatten. Bewustwording. Want om je gedrag te veranderen moet je eerst weten wat er aan de hand is. Ik vond het zelf echt shocking om te ontdekken dat de veeteelt voor 20% van alle uitstoot van broeikasgassen zorgt. Dat is meer dan al het transport samen!

De politieke discussies gaan altijd over vermindering van de uitstoot terwijl het eten van vlees een veel grotere schade aanricht. Dat er bomen gekapt worden om beesten te voeren omdat wij zo nodig een stukje vlees op ons bord willen, daar stond ik niet bij stil. Daarom zijn informatie en educatie zo belangrijk. We moeten kleine stappen maken met grote groepen mensen in plaats van andersom.

Hoe draag je zelf bij aan de energietransitie?
Ik wil heel graag het CO2-probleem aanpakken. Alles begint bij jezelf, ook dit. Ik probeer er meer van te begrijpen, ik kijk documentaires en lees er ook veel over. Als je je ergens bewust van bent, ga je je ook anders gedragen. Ik zet de thermostaat uit als ik er niet ben, heb zuinige led-verlichting en ik zet een paar keer per week lekkere gerechten op tafel waar geen vlees in zit. Zo probeer ik op mijn manier een steentje bij te dragen.

Kijk naar wat er op Ameland gebeurt. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe heel Nederland het moet doen, gewoon onafhankelijk van anderen je eigen energie opwekken.

Qurios is het eerste bedrijf waar ik werk waar duurzaamheid écht centraal staat. Ons vakantiepark in Bloemendaal draait op energie uit windmolenpark Eneco Luchterduinen en op Ameland zijn we aangesloten op het zonnepark. Al onze vakantiewoningen zijn duurzaam gebouwd, we hebben tochtdeuren, led-verlichting en ook met water, reiniging en afval gaan we op een verantwoorde manier om. Het restaurant serveert vis van het seizoen en werkt met lokale producten. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De parken zijn autovrij, we hebben elektrokarren en laadpalen, zelfs ons animatieprogramma voor kinderen is maatschappelijk verantwoord, die kids leren van alles over de zee. Toch weer die bewustwording, hè?

Wat levert de energietransitie de Nederlandse maatschappij op?
Nederland wordt a better place to stay. Als we met veel mensen kleine stapjes maken, dan volgt de rest vanzelf. Kijk naar wat er op Ameland gebeurt. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe heel Nederland het moet doen, gewoon onafhankelijk van anderen je eigen energie opwekken. We kúnnen hier in Nederland al zoveel, laten we dat nou ook gewoon gaan doen! Als we ons daarmee profileren op wereldniveau, verbeteren we onze concurrentiepositie.

Lees verder

Interview Wouter Valkenier | De nieuwe energie van Nederland

Wouter Valkenier

"Alles wat je in eigen hand hebt, geeft meer voldoening dan een factuur."

Interview Joost de Boer | De nieuwe energie van Nederland

Joost de Boer

“Van een traditionele klant-leverancier relatie naar een partnership met bredere doelstellingen.”

Interview Beatrix Bos | De nieuwe energie van Nederland

Beatrix Bos

"De techniek is klaar voor implementatie."

Mis niets over Eneco Groep. Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen over hoe Eneco Groep de energietransitie versnelt.

Meld u nu aan