“Voor 2030 hebben alle woningen en kantoren energielabel A”

- Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO

Als financier wil ABN AMRO op verschillende manieren een rol spelen in het versnellen van de energietransitie. Kees van Dijkhuizen vertelt hoe de bank samen met klanten en partners de CO2-uitstoot wil aanpakken en de stap wil maken naar een circulaire economie.

Interview Kees van Dijkhuizen | De nieuwe energie van Nederland

Gaat de duurzame transitie wat jou betreft snel genoeg?
Het gaat de goede kant op, overal ter wereld voel je de wil om het uitstootprobleem aan te pakken. Parijs was wat dat betreft een enorme game-changer. Maar een duurzame transitie vergt een brede maatschappelijke omslag, en dat kost tijd. Ik ben positief gestemd als je ziet hoe het thema nu massaal wordt omarmd. We bouwen in Nederland inmiddels windparken zonder subsidie. Gewoon, omdat je er geld mee verdient. We gaan nu meters maken in de transitie, omdat duurzame energie opwekken financieel aantrekkelijk is.

Op duurzaamheid willen we impact maken met onze kernactiviteiten, financieren en beleggen. Als een bedrijf in onze ogen niet duurzaam genoeg is, stellen we voorwaarden

ABN AMRO Gebouw | Eneco Groep

Wat zijn de ambities van ABN AMRO op het gebied van duurzaamheid?
Als bank zijn we er al een tijd mee bezig, maar de afdeling Duurzaam Bankieren rapporteerde niet aan de CEO. Toen ik 1 januari 2017 CEO werd, heb ik de afdeling naar me toegetrokken. Ik vind het belangrijk om dit onderwerp dicht bij me te hebben, hier actief mee bezig te zijn, samen met de afdeling Strategie. Op duurzaamheid willen we impact maken met onze kernactiviteiten, financieren en beleggen.


Als een bedrijf in onze ogen niet duurzaam genoeg is, stellen we voorwaarden. Zo vragen we klanten in de energiesector de transitie te maken naar een lage CO2-strategie. Met de omvang van onze financieringen en belegd vermogen bereiken we op deze manier heel veel. Op beleggingsgebied is duurzaam beleggen de nieuwe norm.

Hoe wil ABN AMRO haar ambities verwezenlijken?
Weet je dat 40% van de Nederlandse CO2 -uitstoot afkomstig is van de gebouwde omgeving? Daarom hebben we met Missie 2030 een duidelijk doel gesteld. In 2030 hebben de woningen en kantoren waarvoor we een lening verstrekten gemiddeld energielabel A. 2030 lijkt ver weg, maar we hebben het vooral over onroerend goed, waarbij niet wij maar de klant beslist over verduurzaming.

Onze eigen ABN AMRO gebouwen verduurzamen we ook, dat moet in 2023 geregeld zijn. Ook als we ze huren. Ten tweede willen we onze zakelijke klanten helpen omschakelen naar circulaire bedrijfs-of eigendomsmodellen. In 2017 openden we Circl, ons circulaire paviljoen aan de Zuidas. We zien toekomst in circulariteit en circulair bouwen. We experimenteren met circulaire bouwoplossingen en met financieren van nieuwe bedrijfs- en eigendomsmodellen zodat onze klanten het verschil maken in de circulaire economie. Samen met hen willen we in 2020 drie doelen bereiken:

 • 1 miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen
 • Financieren van 100 circulaire proposities
 • 1 miljoen ton minder CO2 uitstoten

Ten slotte maken we ook met beleggen impact. Onze klanten hebben miljarden aan belegd vermogen. We willen dat het duurzame belegd vermogen de komende drie jaar verdubbelt naar zestien miljard euro. Daarom gaan we duurzaam beleggen voortaan standaard aanbieden en klanten actief benaderen om te switchen. Ook willen we onze klanten met impactrapportages laten zien wat het effect van hun beleggingen is op de maatschappij en milieu.

Welke stappen zet ABN AMRO om haar duurzame ambities te verwezenlijken?
We bieden online tools aan voor woningeigenaren en zakelijke klanten. Daarmee kan je de duurzaamheid van je woning of kantoor doorlichten. Onze zakelijke klanten bieden wij 100% financiering van de benodigde investering. Die tool is meer dan een app. Je krijgt ook direct advies wat, hoe en tegen welke kosten je kunt verduurzamen. Dat helpt, want veel mensen willen wel groener wonen en werken, maar weten niet waar ze moeten beginnen.

Drie duurzame kerndoelen

 • 1. Missie 2030. Ons eigen vastgoed en de woningen en kantoren waarvoor we een lening hebben verstrekt, hebben in 2030 gemiddeld energielabel A.

 • 2. Voor 2020 financieren we honderd circulaire deals.

 • 3. Het duurzame belegd vermogen van onze klanten in drie jaar verdubbelen naar zestien miljard euro.

Welke maatregelen kies je? Welke installateur? Klanten vinden het prettig dat wij achter de partijen staan die de verduurzaming uitvoeren. Dat versnelt ook het beslissingsproces. Verder kijken we ook naar onze eigen modellen. Je hypotheek of financiering wordt nu helemaal los gezien van je energierekening. Terwijl een duurzame investering diezelfde rekening lager maakt. Dat soort zaken moeten we dichter bij elkaar brengen.

Je hypotheek of financiering wordt nu helemaal los gezien van je energierekening. Terwijl een duurzame investering diezelfde rekening lager maakt. Dat soort zaken moeten we dichter bij elkaar brengen.

Heeft duurzaamheid in het algemeen een economische waarde?
Ja, dat is nu wel volkomen helder. We zijn de discussie voorbij of het wel of geen zin heeft. Als financier weet je dat verduurzamen waarde oplevert. Onroerend goed wordt niet alleen meer waard voor de gebruikers, maar ook voor de kapitaalverschaffer. Dat is een belangrijke stap. Voorlopers in de transitie worden ook echt als winnaars gezien. Ze denken gewoon beter na over de toekomst, dat betaalt zich nu terug.

Duurzaamheid is nu definitief uit de geitenwollensokkenhoek, het is mainstream. Onze klanten verdienen er geld aan en het levert banen op.

Hoe belangrijk is verduurzaming voor de toekomst van Nederland?
Het is een enorme kans. Als een bedrijf inzet op duurzaamheid of als een land kiest voor een duurzaam beleid, dan geef je daar een signaal mee af. Daarmee trek je groene ondernemers aan en dring je vervuilers nog sneller terug. Duurzaamheid is nu definitief uit de geitenwollensokkenhoek, het is mainstream. Onze klanten verdienen er geld aan en het levert banen op. Dat is goed voor Nederland.

Wat ervaar je als de grootste hindernissen bij de energietransitie?
Het is zo groot. En je hebt iedereen nodig om het voor elkaar te krijgen. Bedrijven, overheidsinstellingen, burgers. We moeten op zoek naar een manier om het samen te organiseren. Er gebeurt nu te veel los van elkaar. Het goede nieuws is dat ministeries en het bedrijfsleven hetzelfde willen. Het gaat er niet om hóe we het voor elkaar krijgen, maar hoe we het zo efficiënt mogelijk voor elkaar krijgen. Zodat er geen geld en tijd verloren gaat.

Hoe wil je dat bereiken?
We moeten het van elkaar leren. Het zou mooi zijn als we die kennis niet voor onszelf houden. Op duurzaamheid moet je niet willen concurreren. Laten we elkaars ervaringen en inzichten zo veel mogelijk delen, daar heeft iedereen profijt van. Bijvoorbeeld hoe je mensen echt tot actie aanzet om hun huis te verduurzamen. Ze hebben de tool gebruikt, een rapport gekregen met mogelijke verbeterpunten, maar dan? Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk klanten de stap ook echt maken? Triggert het meer als je korting geeft, of iets anders? We blijven dat testen en onderzoeken.

Op duurzaamheid moet je niet willen concurreren. Laten we elkaars ervaringen en inzichten zo veel mogelijk delen, daar heeft iedereen profijt van.

Hoe duurzaam leef je zelf?
Ik ben een goed voorbeeld van een normale Nederlandse burger, ik maak bewuste keuzes, maar zie mezelf niet als een koploper. Ik snap wel steeds beter dat het anders moet. We hebben natuurlijk groene stroom en kijken hoe we ons huis het best kunnen verduurzamen. Zakelijk probeer ik zoveel mogelijk elektrisch te rijden. Privé zit ik amper in de auto, ik doe bijna alles op de fiets of lopend. Maar er is zeker meer mogelijk, minder en 'beter' vlees bijvoorbeeld.

Merk je dat het streven naar duurzaamheid mensen, bedrijven en organisatie bij elkaar brengt?
Jazeker, en dat stimuleren we ook. Het is mooi om te zien hoe Circl samen met partners tot stand is gekomen. Fantastisch hoe allerlei nieuwe ideeën door intensief samenwerken vorm krijgen. Ook klanten en partners die niet aan Circl hebben meegewerkt, komen graag kijken wat er gebeurt. Alle kennis is openbaar, en iedereen mag die gebruiken. Right to copy, noemen we dat. Er zijn in Circl ook regelmatig lezingen en bijeenkomsten, dat maakt het een inspirerende ontmoetingsplek om met elkaar na te denken over duurzaamheid. Dat is belangrijk, want we moeten de handen ineen slaan. Met duurzaamheid richten we ons samen op hetzelfde doel. En dat is in deze samenleving, waarin niet altijd alles verbindend werkt, ook wel eens mooi.

We hebben ook gesproken met Diederik Antvelink, de CEO van Nedcargo. Hij is benieuwd hoe ABN AMRO haar kleinere zakelijke klanten helpt te verduurzamen.
Ook onze kleinere zakelijke klanten helpen we hun energielabel te verbeteren. Zonder hen kunnen we onze ambitie - in 2030 een gemiddeld een energielabel A - niet halen. Door onze partnerships met experts bieden we een volledig pakket aan dienstverlening rond verduurzaming. Van inzicht in mogelijkheden en kosten met de Duurzame Investeringstool, tot aan financieringsoplossingen zoals het leasen van energiebesparende maatregelen.

Wat is Circl precies?

Circl is een circulair paviljoen tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas. De kennis die ABN AMRO heeft opgedaan bij het circulair bouwen en ontwikkelen, gebruiken zij om klanten goed te adviseren over circulariteit. Het paviljoen bestaat uit een restaurant, een evenementenruimte, vergaderplekken en een openbare daktuin met rooftopbar.

Wat maakt Circl zo bijzonder?

 • Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen met zo min mogelijk impact op de planeet.
 • Onder het paviljoen zit een systeem van horizontale en verticale bodemwisselaars, die het pand op energiezuinige manier verwarmen en koelen met aardwarmte.
 • Op het dak en op de gevelrand zijn 520 zonnepanelen geïnstalleerd. Ze komen uit Nederland en hebben een extra lange levensduur.
 • In de keuken experimenteert chef-kok Rudolf Brand met de circulaire keuken. Hij werkt bijvoorbeeld veel met ingemaakte en gefermenteerde groenten.

Lees verder

Interview Maarten Steinbuch | De nieuwe energie van Nederland

Maarten Steinbuch

“Ik rijd in één dag elektrisch naar Zuid-Frankrijk.”

Interview Juliette van Haaster | De nieuwe energie van Nederland

Juliette van Haaster

“Nederland wordt a better place to stay.”

Interview Koen Overtoom | De nieuwe energie van Nederland

Koen Overtoom

“We willen een voorloper zijn in de verduurzaming van toekomstige havens”