De virtuele
energiecentrale

Het aanbod van en de vraag naar stroom moet op het elektriciteitsnet in evenwicht zijn; 24 uur per dag, zeven dagen per week. Zon en wind zijn alleen niet altijd 24 uur per dag beschikbaar. Op sommige dagen waait het onvoldoende op andere dagen hebben we juist onverwacht veel zon. Met de groei van wind- en zonne-energie, wordt het opvangen van pieken en dalen steeds uitdagender. 

Met CrowdNett hebben we een oplossing. CrowdNett is een netwerk van batterijen dat we op ieder gewenst momenten kunnen laden of ontladen. Hiermee hebben we als het ware een virtuele energiecentrale. Met CrowdNett gaan we verder op de innovatie van thuisbatterijen.Hannah Beljaars, deelnemer van Crowdnett | Eneco Groep

Hannah is een van de eerste deelnemers die is aangesloten op Eneco CrowdNett. Zij en andere eigenaren van een thuisbatterij worden niet alleen gebruikers, maar ook leveranciers. Hiervoor krijgen ze een vergoeding en leveren een bijdrage aan de verdere verduurzaming van onze energievoorziening. Daarmee ontstaat een van de beste en meest duurzame businesscases voor thuisbatterijen ter wereld.

Lees meer over deze innovatie.

CrowdNett Oude wereld versus Nieuwe wereld

Hoe werkt CrowdNett?

CrowdNett is een netwerk van thuisbatterijen, die je op afstand kan laden of ontladen. Een netbeheerder, zoals TenneT, kan dankzij dit netwerk toegang krijgen tot reservecapaciteit om het elektriciteitsnetwerk in balans te houden. Eneco zorgt dan voor een gestroomlijnd proces.

Crowdnett Diagram

Er is nog een voordeel

De thuisbatterij in het netwerk van CrowdNett moet altijd een beschikbaar continuvermogen hebben. Dit vermogen is een constante frequentie van 50Hz. Komt het elektriciteitsnet onder de 50 Hz, dan gaat de Powerwall vermogen leveren. Komt het elektriciteitsnet boven de 50Hz, dan gaat de Powerwall energie opslaan. Kolencentrales hebben even tijd nodig om op te schalen of af te schalen, een thuisbatterij reageert meteen.

Laad verder op met Eneco CrowdNett.

Samenwerken aan duurzame energie

CrowdNett is mede mogelijk gemaakt door Tesla, SolarEdge en het Zwitserse Ampard. De laatste twee zorgden voor de technische aanpassingen aan de omvormers en de hard- en software waarmee de batterij op afstand aangestuurd wordt. Ampard slaagde er vorig jaar al in om met een netwerk van thuisbatterijen reservecapaciteit aan te bieden aan een Zwitserse netbeheerder.

Afbeelding crowdnett samenwerken

In Nederland wordt de reservecapaciteit straks aangeboden aan landelijk netbeheerder TenneT. Zij heeft de taak om het stroomnet in evenwicht houden. Tot nu koopt zij capaciteit in bij gas- en kolencentrales. TenneT is op zoek naar duurzame en flexibele alternatieven. Met CrowdNett bieden we een alternatief.

CEO Jeroen de Haas | Eneco Groep

Nieuwe verdienmodellen

De samenwerking met Tesla, SolarEdge en Ampard is een belangrijke stap in de overgang naar de nieuwe wereld. CEO Jeroen de Haas - de klimaatpaus - zoals BNR hem aankondigde: ‘Het energiesysteem is in verandering. Eneco ontwikkelt nieuwe verdienmodellen. CrowdNett is zo'n voorbeeld. Het is een soort internet van decentrale energie.'

INTERVIEW OP BNR

Luister naar het hele interview met Jeroen de Haas over de energietransitie op BNR.

Gigabak aan intelligentie

Trendwatcher Vincent Evers: 'De Tesla Powerwall is een gigabak aan intelligentie. Samen met CrowdNett gaat dit mijn huis ongelofelijk efficiënt maken. Ik heb nu gewoon twee dagen aan energie in mijn huis hangen.'

Kijk hoe bij Vincent de Tesla Powerwall wordt geïnstalleerd. Ook hij doet mee met Eneco Crowdnett om het net slim te balanceren.